Ingredienser

Chokolade
  • 200 g mørk chokolade
Pynt
  • 30 hele smuttede mandler, ca. 30 g
  • 30 g syltet eller kandiseret appelsinskal
  • 80 hasselnødder, ca. 100 g
  • 40 usaltede pistacienødder, ca. 30 g
  • 30 tørrede tranebær eller rosiner, ca. 40 g

Tilberedning

Ca. 30 stk.

Smeltning og temperering af chokolade
Hak chokoladen fint. Kom halvdelen af chokoladen i en skål. Smelt resten i en anden skål over vandbad til 48-50 grader – brug et termometer. Bland det meste af den smeltede chokolade i den usmeltede chokolade. Rør godt rundt, og lad chokoladen smelte sammen. Hvis al den usmeltede chokolade ikke smelter efter 4-5 minutters omrøring, kan du tilsætte resten af den smeltede chokolade. Chokoladen skal optimalt være 30-31 grader og må ikke blive over 34 grader. Den er på dette tidspunkt meget tyk.

Chokoladepastiller med pynt
Rist mandlerne i ovnen ved 180 grader i 10-15 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle af. Skær eventuelt appelsinskallen i små stykker. Lav 4-5 pastiller af gangen: Smør chokoladen ud i runde cirkler på et stykke bagepapir, så tykt som muligt og ca. 4 cm i diameter. Sæt 2 hasselnødder, 1 mandel, 2 pistacienødder og 1 tranebær eller rosin på hver, og drys appelsinskal på de tomme pladser. Lad pastillerne størkne, og lav flere hold pastiller, til al chokolade og pynt er brugt. Opbevar de afkølede chokoladepastiller i en lufttæt beholder.

TIP
Metoden til smeltning af chokolade, sikrer at den størkner hurtigt og får det lille knæk, som gør den lækker. Det kaldes temperering.
Er der noget tilbage af den tempererede chokolade, kan den gemmes og bruges til en kage, varm chokolade eller lignende.
Hvis du vil tilsætte ekstra krydderi, kan du drysse chokoladepastillerne med lidt chiliflager eller lakridspulver.  Du kan bruge alle slags kandiserede eller tørrede frugter i stedet for appelsinskal, fx pomerans, citron eller ingefær.

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

Energi pr. 2 stk.: 621 kJ (148 kcal). kulhydrat 10 g. Fedt 11 g mættet <1 g

Ude og Hjemme, uge 48, 2014