Blodet transporterer det livsvigtige stof ilt rundt i kroppen

Alle kroppens celler bruger konstant ilt til at skaffe energi, og de dør, hvis de må undvære ilt i mellem 10 minutter og 4 timer.

Det, der gør det muligt for blodet at optage ilten, er de røde blodlegemer.

Røde blodlegemer er nogle spandauer-lignende celler, der indeholder meget hæmoglobin – et jernholdigt stof, der kan binde ilt. Hver liter blod indeholder næsten en halv liter røde blodlegemer.

At transportere ilt er blodets vigtigste opgave, men ikke den eneste. Blodet transporterer også næringsstoffer og vitaminer til cellerne.

Det transporterer CO2 fra cellerne til lungerne, hvor CO2 udåndes. Affaldsstoffer transporteres i blodet fra cellerne til kroppens “rensningsanlæg” – leveren og nyrerne.

Immunsystemets celler flyder også rundt i blodet, parate til at angribe ethvert fremmedlegeme. Der findes derudover en lang række hormoner i blodet. Endelig er der blodpladerne, som bidrager til sårdannelse.

En voksen gennemsnitsperson har ca. 5,5 liter blod. Omkring 55 % af blodet udgøres af vand, der indeholder forskellige stoffer (plasma), og cirka 45 % udgøres af røde blodlegemer. De andre celler (immunsystemets hvide blodlegemer og blodpladerne) udgør en lille mængde af blodet.

Nedenfor kan du se et par små film om blodet og kredsløbet: