Forhøjet blodtryk

Blodtrykket er på billedet 130/81. Det høje blodtryk (det systoliske) på 130 er trykket i pulsårerne når hjertet pumper blod rundt i kroppen. Det lave blodtryk (det diastoliske) på 81 er trykket i pulsårerne mellem hjertets slag.

Har du forhøjet blodtryk, er du i større risiko for hjertesygdom. I denne film kan du se, hvordan du selv kan måle dit blodtryk med dit eget blodtryksapparat.

Hvor højt må blodtrykket være?

Dit blodtryk skal være under 140/90. Det gælder både for raske og hvis du har en åreforkalkningssygdom i hjertet fx blodprop eller hjertekramper (angina pectoris). 

Hvis du har diabetes, bør dit blodtryk være under 140/85.

Hvis du har hjertekarsygdom, eller er i øget risiko for at få det, skal du være særlig opmærksom på dit blodtryk. Du bør også være særlig opmærksom på dit blodtryk, hvis:

 • En af dine forældre har forhøjet blodtryk
 • Du er mand over 55 år eller kvinde over 65 år
 • Hvis der i din familie er kvinder, der har fået hjertekarsygdom, før de blev 65 år, eller mænd, der har fået det, før de blev 55 år
 • Du ryger
 • Du har forhøjet kolesteroltal
 • Du har let forhøjet blodsukker, som tegn på forstadie til diabetes
 • Du er mand med en taljevidde over 102 cm eller kvinde med en taljevidde over 88 cm
 • Dit BMI er 30 eller over
 • Du spiser meget salt og lakrids
 • Dine organer er påvirket, fx ved fortykket hjertemuskulatur eller let nedsat nyrefunktion

Hvordan føles forhøjet blodtryk?
Du mærker det almindeligvis ikke, hvis du har forhøjet blodtryk.
I sjældne tilfælde kan forhøjet blodtryk give hovedpine eller åndenød.

Hvad gør forhøjet blodtryk?

Hjertet
Dit hjerte tvinges til at arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt i kroppen. Det betyder at hjertemusklen bliver tykkere, og med årene kan hjertet svækkes og blive for stort. Symptomerne er åndenød ved fysisk arbejde og hævede ben.

Blodkarrene 
Åreforsnævring i hjertets kranspulsårer udvikles hurtigere, hvis du har for højt blodtryk. Det giver risiko for angina pectoris (hjertekrampe) og blodprop i hjertet.
Du udvikler dog også hurtigere åreforsnævring alle andre steder i kroppen og er derfor i risiko for at udvikle åreforsnævring i benene, åreforsnævring i halspulsåren mv.

Hjernen
Forhøjet blodtryk er en væsentlig årsag til åreforsnævring i pulsårerne i hjernen og giver dermed øget risiko for blodprop i hjernen eller hjerneblødning.


Nyrene
For højt blodtryk kan skade nyrerne. Nyresygdomme kan omvendt være årsag til forhøjet blodtryk.Hvordan behandler man  forhøjet blodtryk?
Der er mange ting du selv kan gøre for at sænke blodtrykket. Hvis det ikke er nok vil du blive tilbudt medicinsk behandling.

Hvad kan du selv gøre?

 • Hold op med at ryge                                                                                                                         Hver gang du ryger en cigaret, stiger dit blodtryk og dermed risikoen for hjerte- og kredsløbssygdomme.
 • Tab dig 
  Dit blodtryk stiger og dit kredsløb belastes af overvægt.
 • Spar på saltet
  Spiser du for meget salt, kan det give forhøjet blodtryk. Hjerteforeningen anbefaler, at kvinder højst spiser 6 g. salt om dagen, og at mænd højst spiser 7 g. salt om dagen. 
 • Drik kun lidt alkohol                                                                                                                           Max. 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
 • Bevæg dig
  Gå en rask tur, slå græs, svøm eller tag cyklen og hold et moderat tempo.
  Få pulsen op i mindst en halv time om dagen. 
 • Undgå stress
  Travlhed er ikke problemet, men stress kan føre til forhøjet blodtryk. Stress opstår, når du fx ikke
  føler, du har kontrol med din tilværelse eller ikke kan koble fra.
 • Tag din medicin
  Har du fået ordineret medicin, er det afgørende, at du tager den. Det kan være nødvendigt at tage flere typer medicin for at behandle forhøjet blodtryk.

Medicin for forhøjet blodtryk

Der findes mange forskellige typer medicin, som sænker blodtrykket. Det er ofte nødvendigt at tage flere typer medicin for at få blodtrykket behandlet. Stands aldrig behandlingen uden at have talt med lægen. Kontakt lægen, hvis du oplever ubehag .

Angiotensin II antagoniser og ACE hæmmere påvirker produktionen og virkningen af nogle hormoner der produceres af nyrerne, og som giver forhøjet blodtryk.
Vanddrivende Sænker blodtrykket ved at mindske mængden af vand i kroppen.
Calciumantagonister virker udvidende på blodkarrene og er derfor effektive til at sænke blodtrykket.
Betablokkere sænker puls og blodtryk og mindsker dermed hjertets arbejde. Derved forebygger de angina pectoris og blodprop i hjertet.

Herudover findes der flere præparater, som dog typisk først anvendes når ovenstående er prøvet eller ikke er tilstrækkeligt.

CMS - Content Management System by SiteLoom