Nervøs af ekstraslag

10/2-2011
Jeg er en mand i 50’erne, der de senere år har oplevet problemer, det føles som problemer med hjertet. Tre gange er jeg besvimet, og hver gang måtte jeg en tur på hospitalet. Der blev dog ikke fundet noget specielt. Jeg er generet af hjerterytmeforstyrrelser, en undersøgelse viser, at jeg har en del ekstraslag, og jeg vågner jævnligt af voldsom hjertebanken. EGK, arbejds-EKG og ultralydsundersøgelse af hjertet er helt normale. Jeg bliver super nervøs ved ekstraslagene.

Hjerteproblemerne har medført, at jeg ikke tør dyrke sport, fordi ekstraslagene næsten føles, som om jeg besvimer. Problemerne opstår typisk efter en periode med høj belastning, så jeg overvejer, om symptomerne mest skyldes stress? Hvad kan jeg gøre ved det?

Svar fra Bo Netterstrøm, stressforsker:
Ekstraslag kommer især, når nervesystemet er oppe i gear. Derfor øger kaffe, tobak og ophidselse tendensen til ekstraslag, hvorimod yoga og meditation nedsætter tendensen.

Du må endelig ikke afholde dig fra at motionere, for motion påvirker nervesystemet til at mindske tendensen til ekstraslag.

CMS - Content Management System by SiteLoom